AAlcaldesViuHoviuho

 

Albalat dels Sorells, Meliana i Foios presenten al·legacions a l’AVE

  • La nova infraestructura no ha d'afectar l'horta

  • Les respectives corporacions aproven per unanimitat de tots els grups polítics les al·legacions al traçat

  • Els tres alcaldes coincidixen en què s'ha de reformular el projecte per preservar l'horta, al mateix temps que s'ha de millorar el transport públic de les rodalies

ALBALAT DELS SORELLS, 3 DE GENER DE 2022.

L'Estratègia de Desenvolupament Urbà, Sostenible i Integrat (EDUSI), és el projecte que congrega als tres municipis de l'horta Nord per a treballar i afrontar conjuntament, les noves estratègies de futur per als respectius pobles, en tots els àmbits, (físic, socioeconòmic, mediambiental, etc).

És per aquest motiu pel qual Meliana, Foios i Albalat dels Sorells han presentat un mateix argumentari en les al·legacions a l’estudi d’alternatives al traçat ferroviari de l’alta velocitat València-Castelló que suposa un impacte considerable als seus termes municipals.

Les respectives corporacions han aprovat per unanimitat les al·legacions presentades a l'estudi del nou traçat ferroviari, les quals consideren de forma general que s'amplien al màxim els terminis que la llei indica per a garantir la participació ciutadana plenament;

que cap traçat tinga afectacions sobre el territori de la comarca i altres termes municipals que tinguen també consideracions d'espais protegits o semblants, això és pel que fa al vessant mediambiental i paisajística; que es faça necessari incorporar un estudi rigorós i urgent sobre la millora de les infraestructures del transport de rodalia, el qual resta palés aquests dies, pel deplorable servei que ofereix, etc. entre altres consideracions.

En eixe sentit, els tres primers edils han realitzat manifestacions per a deixar clara la postura dels tres municipis respecte a les al·legacions presentades. Per a Nicolau Claramunt, alcalde d’Albalat dels Sorells: “Hem estat dècades lluitant per protegir l’horta i finalment ho vam aconseguir el 2018 amb la llei i el pla d’acció territorial de l’horta. I ho hem estat fent perquè vivim en un territori de gran valor agrícola i paisatgístic quasi únic al món, amb una tradició, una cultura i un patrimoni mil·lenaris, tal com han reconegut les Nacions Unides amb la declaració de l’Horta de València com a Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial per part de la FAO. Per això no podem permetre que una nova infraestructura arrase amb centenars de milers de metres quadrats de terra productiva i protegida”. Precisament aquest valor de l’horta centrava l’EDUSI dels tres ajuntaments que, a més, van anomenar “ViuHo, Viu l’horta”.

En aquest sentit, l’alcalde de Meliana, Josep Riera, recorda: “Des del primer moment, ja fa vint anys, els ajuntaments de l’Horta Nord ens vam implicar per tal de proposar un traçat alternatiu que permetera salvar l’horta protegida i no desestructurar el territori i els termes municipals. I continuem sense entendre per què el Ministeri no l’estudia amb la mateixa profunditat i detall que la resta d’alternatives que proposa”. Aquesta proposta, coordinada per l’enginyer de Camins i professor d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, Josep Lluís Miralles, és la que connectaria amb un túnel passant l’estació del centre de València amb l’aeroport de Manises i que, després, transcorreria en superfície paral·lela al by-pass (A-7) fins a Sagunt.

Respecte de les alternatives que ara presenta el Ministeri amb el nou estudi, l’alcalde de Foios, Sergi Ruiz, manifesta: “sent coherents amb la protecció de l’horta, les que transcorren més pròximes al litoral, tal com les han plantejades, més o menys seguint el traçat de les vies actuals i en superfície, no s’haurien de plantejar i, molt menys, executar pel devastador impacte sobre uns terrenys de màxima protecció per la qualitat agrològica i pel valor paisatgístic i patrimonial. I les plantejades més a l’interior haurien de prolongar el túnel per a salvar la séquia de Montcada i el nucli de la Venda del Sombrerer al terme de Foios, més enllà de l’àmbit de protecció”. En aquest cas, suposaria allargar el túnel al voltant d’1,5 quilòmetres. Cal recordar que els termes municipals de Foios i Albalat dels Sorells es veuen afectats per totes les alternatives, mentre que el de Meliana es veu afectat per les alternatives que transcorren més pròximes al litoral.