L’església d’Albalat dels Sorells es una construcció d’indubtable interés artístic, alçada, com altres temples de l’Horta de València, en el segle xviii. El seu estudi, no obstant això, es veu dificultat per l’escassetat de notícies documentals, determinada per la desaparició en 1936 del fons antic de l’arxiu parroquial. En la mateixa època es van perdre els retaules i imatges entre ells els Sants Abdon i Senent (1768), obra de Josep Esteve Bonet, segons Martínez Aloy.

La seua planta respon al model anomenat jesuític, d’una sola nau, amb creuer i capelles laterals (quatre per banda) allotjades entre els contraforts, comunicades per arcs oberts en els mateixos.

L’estil originari de l’església va ser el barroc. D’això només es conserva hui la portada, junt amb la decoració interior de cúpula i petxines, ja que la nau va adoptar posteriorment l’orde neoclàssic, encara que amb motius rococós en els medallons disposats sobre els arcs d’accés a les capelles i altres pervicències barroques.

Són precisament la portada i la cúpula els elements que permeten datar l’edifici. Les obres es van realitzar amb el patrocini del comte d’Albalat, que va posar el seu escut d’armes en la portada, en les petxines de la cúpula i en el frontó de l’antic retaule major. L’escut, quartelado, porta les armes dels llinatges de Sorell, Despuig, Magarola i Roca, centrades per l’escudet dels Torán, sobre la creu de gules de Montesa. El dit blasó correspon al vi comte, José Torán i Sorell, oïdor de la Real Audiència de València, assessor del Lloctinent General de Montesa i cavaller de l’orde. qui va entrar en possessió del comtat en 1726. Per la seua banda, la decoració pictòrica de les finestres de la cúpula guarda una extraordinària semblança amb les de la volta de la Basílica de la Mare de Déu dels  Desemparats de València. En vista de tot això, i suposant raonablement que fóra el seu autor un deixeble d’Antonio Palomino, podria situar-se la construcció de l’església entre el segon terç del Set-cents.

La portada és una magnífica peça de pedres presidida per un alt relleu de terracota que representa l’Adoración dels Reis Mags, titulars de l’església, flanquejat per dos bones estàtues els dos patrons de la població. Sant Jaume i Santa Quitèria, plenes de moviment. El fris és d’orde dòric, descansant sobre pilastres decorades amb cercles, i sosté, com s’ha dit, el blasó del comte, en senyal del seu patronat sobre la parròquia. Més amunt, una finestra allindada dóna llum al cor, i la fatxada acaba coronada per una creu metàl·lica i quatre pinacles agajados. El senzill campanar neoclàssic, en el seu costat dret, no es disposa, curiosament, en sentit perpendicular a l’eix de la nau, com és habitual, sinó oblic.

La cúpula és de teula blava vidriada, alternant amb blanca, segons la tradició valenciana. Descansa sobre tambor octogonal. El seu interior, pintat en el temple, és una de les parts més belles de l’edifici: simula una balustrada sobre la qual s’obrin huit finestres (quatre d’elles imaginàries), decorades amb gran riquesa; recolzat en ella, apareix retratat el comte constructor, en actitud reverent, amb unes flors en la mà dreta i el xamberg en l’esquerra; el sector alt de la cúpula, centrat per una suposada llanterna, és de composició més sòbria. Del mateix autor i època han de ser les petxines, que es repetix l’escut senyorial sostingut per àngels tinguts sobre fons daurat; algunes d’elles estan seriosament deteriorades.

La iglesia de Albalat dels Sorells es una construcción de indudable interés artístico, alzada, como otros templos de la Huerta de Valencia, en el siglo XVIII. Su estudio, no obstante, se ve dificultado por la escasez de noticias documentales, determinada por la desaparición en 1936 del fondo antiguo del archivo parroquial. En la misma época se perdieron los retablos e imágenes entre ellos los Santos Abdón y Senén (1768), obra de Josep Esteve Bonet, según Martínez Aloy.

Su planta responde al modelo nombrado jesuitico, de una sola nave, con crucero y capillas laterales (cuatro por banda) alojadas entre los contrafuertes, comunicadas por arcos abiertos en los mismos.

El estilo originario de la iglesia fue el barroco. De eso solo se conserva hoy la portada, junto con la decoración interior de cúpula y conchas, ya que la nave adoptó posteriormente el orden neoclásico, aunque con motivos rococós en los medallones dispuestos sobre los arcos de acceso a las capillas y otras pervivencias barrocas.

Son precisamente la portada y la cúpula los elementos que permiten fechar el edificio. Las obras se realizaron con el patrocinio del conde de Albalat, que puso su escudo de armas en la portada, en las conchas de la cúpula y en el frontón del antiguo retablo mayor. El escudo, quartelado, lleva las armas de los linajes de Sorell, Despuig, Magarola y Roca, centradas por el escudete de los Torán, sobre la cruz de gules de Montesa. Dicho blasón corresponde al VI conde, José Torán y Sorell, oidor de la Real Audiencia de Valéncia, asesor del Lugarteniente General de Montesa y caballero de la orden. quien entró en posesión del condado en 1726. Por su parte, la decoración pictórica de las ventanas de la cúpula guarda una extraordinaria semejanza con las de la bóveda de la Basílica de Nuestra Señora de los  Desamparados de Valencia. En vista de todo eso, y suponiendo razonablemente que fuera su autor un discípulo de Antonio Palomino, podría situarse la construcción de la iglesia entre el segundo tercio del Setecientos.

La portada es una magnífica pieza de piedras presidida por un alto relieve de terracota que representa la Adoración de los Reyes Magos, titulares de la iglesia, flanqueado por dos buenas estatuas los dos patrones de la población. San Jaume y Santa Quiteria, llenas de movimiento. El friso es de orden dórico, descansando sobre pilastras decoradas con círculos, y sostiene, como se ha dicho, el blasón del conde, en señal de su patronato sobre la parroquia. Más arriba, una ventana adintelada da luz al corazón, y la fachada acaba coronada por una cruz metálica y cuatro pináculos agajados. El sencillo campanario neoclásico, en su lado derecho, no se dispone, curiosamente, en sentido perpendicular al eje de la nave, como es habitual, sino oblicuo.

La cúpula es de teja azul mojarra, alternante con blanca, según la tradición valenciana. Descansa sobre tambor octogonal. Su interior, pintado en el templo, es una de las partes más bellas del edificio: simula una balaustrada sobre la que se abren ocho ventanas (cuatro de ellas imaginarias), decoradas con gran riqueza; apoyado en ella, aparece retratado el conde constructor, en actitud reverente, con unas flores en la mano derecha y el chambergo en la izquierda; el sector alto de la cúpula, centrado por una supuesta linterna, es de composición más sobria. Del mismo autor y época deben ser las conchas, que se repite el escudo señorial sostenido por ángeles tenidos sobre fondo dorado; algunas de ellas están seriamente deterioradas.

Diseminados por la nave, que fue estucada y dotada a principios de siglo (hoy se encuentra en parte en mal estado), se ven varios lienzos incorporados en medallones sobre las capillas y en las puertas de acceso a la capilla de la Comunión, sacristía y presbiterio. Estas pinturas (faltan dos de ellas) son las de la nave, unas son pasajes de la vida de Santiago y de Santa Quiteria, representando las otras a Padres de la Iglesia.